VIIKKO 1.

Tuoreravinto

Opetellaan koostamaan ateriat monipuolisesti ja laadukkaasti

Kiinnitetään huomiota, että tuoreravintoa on

joka aterialla.

Keskitytään 

laadukkaan aamiaisen valmistamiseen.

VIDEO: Mihin kiinnitetään huomiota ensimmäisellä viikolla?

 

Kiinnitä huomiota tasaiseen ateriarytmiin!

  • Riippuen päivän liikunta-aktiivisuudesta tulisi syödä tasaisesti päivän aikana 2-4 tunnin välein
  • Kun olet koostanut ateriat laadukkaasti ja monipuolisesti sinulla ei tule makeanhimoa ja napostelu vähenee
  • Tasaisella rytmillä verensokerisi pysyy koko päivän tasaisena ja pysty virkeänä
  • Ateriarytmi olisi hyvä olla tämä
    • Aamianen
    • Lounas
    • Välipala (energiatarpeen mukaan)
    • Päivällinen
    • Iltapala
 

Miten kokoan laadukkaan ja täysipainoisen aterian?

  • Tuoreravinto (salaatit, kasvikset, marjat, juurekset) 1/2 lautasesta
    -  Hedelmiä max. 2 päivässä
  • Monipuolisesti eri proteiinin lähteet käyttöön (kasvi + eläin) 1/3 lautasesta
  • Näkyvää rasvaa: kylmäpuristettua oliiviöljyä salaatin joukkoon / rasvainen kala / avokado / siemenet ja pähkinät /paistamiseen rasva (kookosöljy, voi / oliiviöljy)
  • Jätä vähemmälle / kokonaan pois valkovehnäjauhotuotteet, pasta, riisi, peruna, vaalea leipä (nostaa verensokeria nopeasti) –> korvaa salaatilla, juureksilla eri muodossa (esimerkkejä löytyy viikko-ohjelmasta)
  • Juo tasaisesti vettä päivän aikana 1,5-2 litraa
Lataa PDF laadukkaan ruokavalion koostamisesta

Kokoa lautasmallin mukainen ateria! 

 

Mieti ajatuksella seuraavia asioita:

  • Mitä tuoreravintoa lautasella on? Salaattia, marjoja, juuureksia?

  • Mikä on proteiininlähde? Eläin vai kasviproteiinia?

  • Mitä käytät näkyvän rasvan lähteenä?

  • Kuinka paljon liikut päivän aikana? Valitse kuitupitoista hiilihydraattia lautaselle sen mukaan kuinka aktiivinen päiväsi on!

Muista juoda säännöllisesti vettä päivän aikana!

  • Aterioilla vain muutama desi, sillä runsaalla veden juonnilla laimennat ruuansulatusnesteitä ja tällöin ruuansulatus hidastuu.
  • Juo enemmän aterioiden välissä
  • Riippuen liikunnanmäärästä vettä pitäisi juoda päivän aikana 1,5-2 litraa päivässä 

Ohjeita painon pudottajille

Karsi ruokavaliosta pois ylimääräinen lisätty sokeri ja valkojauhotuotteet. Lisää aterioihin enemmän kasviksia, marjoja, juureksi. Juo vettä vähintään 2 litraa päivässä!!!
Lataa PDF

Ohjeita aktiiviliikkujille

Syö monipuolisesti lautasmalliohjeiden mukaan kasviksia, proteiinia ja rasvan lähteitä. Käytä kuitupitoisia hiilihydraatteja energiankulutuksen mukaan.
Lataa PDF

Ohjeita suolisto-ongelmaisille

Tutustu FODMAP-ruokavalioon. Karsi ensin ruokavaliosta pois kaikki suolistoasi ärsyttävät ruoka-aineet. Vältä alkuun viljoja (gluteeniton ruokavalio) ja maitotuotteita. 
Lataa PDF

Viikon vinkki:

Miten lisään kasviksia ruokavalioon?

PÄIVÄN ATERIAESIMERKKI

Käytä monipuolisesti erivärisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä!

  • Aamupala: Luonnonjogurtti, marjat, pellavasiemenrouhe, pähkinät + kananmuna ja leipä (vehnätön) kasviksilla

  • Lounas: Kanaa, uunijuurekset ja tuoresalaatti + fetajuustoa ja kylmäpuristettu oliiviöljyä

  • Päivällinen: Lohikasviswokki ja tuoresalaatti

  • Iltapala: Mustikka-avokadosmoothie

PÄIVÄN ATERIAT

  • Valitse lokeroista yksi ateria aamupalalle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle

  • Tee isoja annoksia kerrallaan niin voit syödä samaa ruokaa seuraavanakin päivänä ja osan voi aina laittaa pakkaseen

  • Välipalat energiatarpeen mukaan

Aamupala-

reseptit

Virkeyttä  aamuun
Lataa

Lounas- ja

päivällisreseptit

Monipuolisuus pitää nälän loitolla.
Lataa

Iltapala-

reseptit

Vaikuta ravinnolla unen laatuun.
Lataa

Välipala-

reseptit

Energiatarpeen mukaan.
Lataa

Kun olet suorittanut tämän viikon, palaa tästä takaisin kurssisivulle ja tutustu seuraavan viikon materiaaliin.

Palaa takaisin