VIIKKO 3.

Ravintorasvat

Aterioiden kokoamisessa keskitytään erityisesti rasvojen laatuun.

Syödään joka aterialla proteiineja ja rasvoja, koska ne pitävät verensokerin tasaisena.

Käytä monipuolisesti eri rasvojen lähteitä ruokavaliossa.

VIDEO: Mihin kiinnitetään huomiota kolmannella viikolla?

 

SYÖ HYVÄÄ!

 

Elimistö tarvitsee rasvaa moneen toimintoon.

  • Aivojen kuiva-aine koostuu noin 60 %:sti rasvoista ja ne uusiutuvat jatkuvasti, aivan kuten muukin keho.

  • Jokaisen solun uusiutumiseen tarvitaan rasvoja ja aivosolujen uusiutumiseen vielä enemmän.   

  • Näkökyvyn ylläpitoon

  • Hermoston toimintaan

  • Verenpaineen säätelyyn

  • Vastustuskykyyn

  • Munuaisten toimintaan

  • Hormonitoimintaan

  • Sikiön kasvuun ja kehitykseen

  • Veren hyytymiseen

  • Kivun aistimiseen

Erota hyvät ja huonot rasvat toisistaan

Luonnolliset rasvat

  • Suosi luonnollisia rasvoja

  • Ennaltaehkäisee tulehduksia elimistössä

 

Lue lisää

Keinotekoiset transrasvat

  • Vältä keinotekoisia transrasvoja

  • Aiheuttavat matala-asteista tulehdusta elimistössä

 

Lue lisää

Laadukkaiden rasvojen lähteet ruokavaliossa

  • Rasvojen osuus kokonaisenergian tarpeesta on 30 %
    • 20 % tyydyttymätöntä rasvaa
    • 10 % tyydyttynyttä rasvaa 
  • Elimistöllemme tärkeitä ja terveellisiä rasvojen lähteitä ovat
    • Kalaöljy
    • Kylmäpuristettu oliiviöljy
    • Neitsytkookosöljy (kylmäpuristettu)
    • Voi
    • Pähkinät
    • Avokado
    • Kananmunat
  • Rasva eivät aiheuta verensokerin nousua. Siksi ne tukevat hyvin verensokeritasapainoa. 
Lue lisää

Kolmannen viikon tehtävä: 

Käytä viikon aikana 6 erilaista luonnollisen rasvan lähdettä! 

 

Päivän ateriaesimerkit

 

Mieti mitkä ovat rasvanlähteitä ruoka-annoksissasi! Käytä monipuolisesti erilaisia rasvanlähteitä!

  • Aamupala: Munakas + paistamiseen kookosöljyä

  • Lounas: Uunilohi + uunikasvikset

  • Päivällinen: Kana-pähkinäsalaatti

  • Iltapala: Vihersmoothie

PÄIVÄN ATERIAT

  • Valitse lokeroista yksi ateria aamupalalle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle

  • Tee isoja annoksia kerrallaan niin voit syödä samaa ruokaa seuraavanakin päivänä ja osan voi aina laittaa pakkaseen

  • Välipalat energiatarpeen mukaan

Aamupala-

reseptit

Virkeyttä  aamuun
Lataa

Lounas- ja

päivällisreseptit

Monipuolisuus pitää nälän loitolla.
Lataa

Iltapala-

reseptit

Vaikuta ravinnolla unen laatuun.
Lataa

Välipala-

reseptit

Energiatarpeen mukaan.
Lataa

Kun olet suorittanut tämän viikon, palaa tästä takaisin kurssisivulle ja tutustu seuraavan viikon materiaaliin.

 

Palaa takaisin