VIIKKO 4.

Happo-emästasapaino

Selvitetään mikä on happo-emästasapaino ja miksi se on tärkeä ymmärtää.

Käydään läpi emäsvoittoisia ruoka-aineita ja mitkä aiheuttaa paljon happamuutta.

Opetellaan kokoamaan ateriat emäsvoittoisesti.

VIDEO: Mihin kiinnitetään huomiota neljännellä viikolla viikolla?

 

Mitä tarkoittaa happo-emästasapaino?

  • Kehon oma säätelymekanismi

  • Sillä on keskeinen osa monissa elimistön toiminnoissa esim. aineenvaihduntaprosessissa

  • Liian happamassa suolistossa ravinnosta saatavien elimistölle tärkeiden ravinteiden ja kivennäisaineiden imeytyminen heikkenee

  • Happo-emästasapaino huolehtii, että elimistön PH pysyy vakaana 7,35-7,45

  • Vain harvoilla on nykyään ihanteellinen happo-emästasapaino kehossaan, useimmat kehot ovat ylihapettuneita

  • Laadukas ravinto koostuu lautasella 80 % emästä ja 20 % happamuutta synnyttäviä elintarvikkeita (suomalaisilla suhde on juuri toisin päin)

Lue lisää

EMÄSVOITTOISEN RUOKAVALION 6 HYÖTYÄ

 

Omilla valinnoillasi voit vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiisi.

 

1. Hidastaa ikääntymistä

  • Ruokavaliosi ollessa emäsvoittoinen pH-arvosi tulee olemaan 7,36, mikä elävöittää soluja. Hapan ruokavalio heikentää soluja, mikä nopeuttaa ikääntymistä.

 

2. Ihanteellinen paino

  • Emäksisestä ruokavaliosta saamasi ravintoaineet ja mineraalit parantavat huomattavasti solujen toimintaa. Kalium, kalsium, natrium ja magnesium ovat kuin energiaruiske keholle.

 

3. Vahvempi vastustuskyky

  • Jos keho on hapan, verestä tulee täydellinen elinympäristö bakteereille ja viruksille, eli toisin sanoen sairauksille. Mutta jos elimistö on emäksisempi, vastustuskyky sairauksia kohtaan on paranee.

 

4. Enemmän energiaa

  • Vaikka tämän ruokavalion päätavoitteena ei olekaan laihtuminen, tulet todennäköisesti näkemään muutoksia myös painossasi. Tälle ruokavaliolle ryhtymisen jälkeen rasva palaa nopeasti, ja saatat päästä jopa ihannepainoosi.

 

5. Ehkäisee luuston haurastumista

 

6. Ehkäisee lihasmassan vähentymistä

  •  

Miten lisään kehoni emäksisyyttä?

1. Juo vettä!

  • Riittävästi (n. 2 litraa) vettä tasaisesti päivän aikana riippuen liikunnanmääärästä.
  • Sitruuna on lopputuotteena elimistössä emäksinen. Nauti sitruunavettä silloin tällöin ja saat sillä neutraloitua happamuutta pois.
  • Älä juo vettä tai muita nesteitä ruokailun aikana, vesi laimentaa hyödyllisiä ruuansulatusnesteitä. Veden voi nauttia noin 1/2 tuntia ennen tai jälkeen ruokailun.

     

2. Syö emäsvoittoisia aterioita!

  • Lisää ruokavalioosi enemmän emäksisyyttä tuottavia ruoka-aineita
  • Emäksisiä ruoka-aineita ovat mm. kasvikset, marjat, hedelmät, hirssi, tattari
  • Käytä eri värisiä kasviksia!
  • Huomioi happo-emästasapaino yksittäisellä aterialla niin, että mukana on myös aina emäksisiä ruoka-aineita, ei pelkästään happoa tuottavaa

3. Syö rauhassa ja pureskele hitaasti

  • Ruuansulatus alkaa jo suussa
  • Sylki on emäs ja sen sekoittuminen ruoka-aineisiin valmistelee ruuan sulamista suolistossa

4. Lepo, raitis ilma, liikunta

  • Raitis ilma, lepo ja kohtuullinen liikunta parantaa happo- emässuhdetta

Lue lisää

Video: Miten kootaan emäsvoittoinen ateria

 

Video Poster Image

EMÄSVOITTOINEN ATERIA VS.

HAPPOA TUOTTAVA ATERIA

Emäsvoittoinen ateria

  • Sisältää paljon eri värisiä kasviksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja
  • Noudattamalla lautasmallia, saat pidettyä aterian emäsvoittoisena 

 

Lue lisää

Happoa tuottava ateria

  • Jos ateria ei sisällä laisinkaan tuoreravintoa (salaattia, kasviksia, marjoja, hedelmiä, juureksia), se tuottaa happamuutta elimistöön.

 

Lue lisää

Neljännen viikon tehtävä: 

Osta kaupasta emäksisiä ruoka-aineita ja kokoa emäsvoittoinen ateria!

Päivän ateriaesimerkit

Ateriaesimerkki: Mieti mitkä ovat ruoka-aineista tuottavat happamuutta ja mitkä emästä! Muista, että jokaisessa ruoka-annoksessa pitäisi olla runsaasti emäksisiä ainesosia!
  • Aamupala: Vihersmoothie + siemenleipä ja kasvikset
  • Lounas: Kasvissosekeitto
  • Päivällinen: Kesäkurpitsa-halloumpihvit ja rucola-kvinoasalaatti
  • Iltapala: Kaura-siemen-porkkanarieskat ja hedelmä

PÄIVÄN ATERIAT

  • Valitse lokeroista yksi ateria aamupalalle, lounaalle, päivälliselle ja iltapalalle

  • Tee isoja annoksia kerrallaan niin voit syödä samaa ruokaa seuraavanakin päivänä ja osan voi aina laittaa pakkaseen

  • Välipalat energiatarpeen mukaan

Aamupala-

reseptit

Virkeyttä  aamuun
Lataa

Lounas- ja

päivällisreseptit

Monipuolisuus pitää nälän loitolla.
Lataa

Iltapala-

reseptit

Vaikuta ravinnolla unen laatuun.
Lataa

Välipala-

reseptit

Energiatarpeen mukaan.
Lataa

Kun olet suorittanut tämän viikon, palaa tästä takaisin kurssisivulle ja tutustu seuraavan viikon materiaaliin.

 

Palaa takaisin